- Russische olie en kolen die met Chinese yuan zijn betaald, zullen binnenkort in China aankomen.
- China en Rusland proberen de handel in energie in stand te houden, zelfs nu andere landen de Russische invoer boycotten.
- In mei zullen de eerste ladingen Russische olie die in yuan zijn aangekocht, aankomen bij raffinaderijen in China.
- Lees ook: China heeft interesse in goedkoop Russisch gas, en wil aankopen verbergen voor andere landen
China koopt Russische olie en steenkool en betaalt daarbij met de Chinese yuan, in plaats van met dollars zoals internationaal gebruikelijk is. De westerse sancties zetten Moskou aan om handelsovereenkomsten af te sluiten die niet afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar.
In maart hebben verschillende Chinese bedrijven de yuan gebruikt om Russische steenkool mee te kopen. De leveringen daarvan zullen deze maand in China arriveren. Het gaat om het eerste goederentransport van grondstoffen die in Chinese valuta zijn gekocht, sinds de oorlog in Oekraïne begon, meldt persbureau Bloomberg.
Dit soort deals wordt meestal in dollars afgesloten. Maar de westerse sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne hebben Moskou grotendeels afgesneden van het mondiale financiële systeem. En hoewel Russische energie niet het doelwit was van de eerste sanctiepakketten, pakken de VS en Europa die sector agressiever aan, nu het bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne zich blijft opstapelen.
De VS wenden de macht van de dollar aan om Rusland economisch te straffen. Sommige landen kijken daarom naar andere valuta voor de handel met Rusland.
Zo hebben de Indiase en de Russische regering besprekingen gevoerd om voor het eerst sinds de Koude Oorlog een roepie-roebel-kasboek in te voeren. Ook Soedi-Arabië en China hebben gesproken over een op de yuan gebaseerde oliedeal.
Deskundigen hebben gespeculeerd dat China zal proberen de status quo te wijzigen door de yuan nog agressiever op het wereldtoneel te introduceren.
"De behoefte aan dollars stelt andere landen bloot aan de invloed van de Amerikaanse financiële sector en geeft de VS als gevolg hiervan politieke invloed", vertelde econoom Aleksandar Tomic eerder aan Insider.
De doeltreffendheid van de sancties van het Westen tegen Rusland heeft landen die hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen, wakker geschud, stelde hij.
Voorlopig is de dominantie van de dollar stevig verankerd, aangezien de dollar in 2019 goed was voor bijna 90 procent van de transacties in vreemde valuta, tegenover iets meer dan 4 procent voor de yuan, blijkt uit gegevens van de Bank for International Settlements.